Väderblogg


Samtliga bilder Copyright © ovik.info.

Vattentemperatur

Inlagd 2013-11-03
Då var sensorerna för vattentermeratur upptagna för säsongen.

Vinter

Inlagd 2012-12-06
Ett par dagar med vintertemperaturer och nu lite snö. Vintern är här på riktigt. Tre dagar med mellan -10 och -16 grader har gjort att isen har lagt i Örnsköldsviksfjärden och en bra bit ut i skärgården.

Väderstationen i Fälludden är tillslut igång igen. I alla fall delar av den. Vindmätaren saknas fortfarande.

Första snöfallet

Inlagd 2012-10-16
Morgonen bjöd på säsongens första snöfall. Rekordtidigt enligt SMHI. Vid kusten låg dock i stort sett ingen snö kvar på marken.

Massor av regn

Inlagd 2012-08-27
Senaste dygnet har bjudit på massor av nederbört. I centrum hela 75mm!Vattentemperatur

Inlagd 2012-04-10
Vattentemperatursensorerna är nu tillbaka i vattnet igen, efter att ha legat på land över vintern. Att sensorerna är i vattnet redan tionde april är rekordtidigt. Ifjol låg isen kvar till runt den tjugonde april, ungefär en månad längre än i år.

Vinterkyla

Inlagd 2012-02-03
Vinterns kallaste dag, så långt. Centrum hade klockan 06:00 i morse -23.3 °C. Ytterligare någon grad kallare hade dock Salmostaden och Bergom med -25.1 °C som lägst. Allra kallast har dock Bredbyn haft med -30.8 °C.

Emil och Dagmar

Inlagd 2012-01-03
Ovädren avlöser varandra just nu. I slutet på julhelgen passerade stormen Dagmar oss. Runt om kommunen blåste mängder av träd ner och vid toppen på Högakustenbrons pyloner mätte man upp hela 41 meter per sekund. Gränsen för orkan är 32,7 m/s.

Efter Dagnar har nya lågtryck passerad med hårda vindar och mycket nederbörd. Nu är det dags för ovädret Emil som enligt prognoserna skall passera oss imorgon onsdag. Starka vindar och upp till 20mm nederbörd i form av snö eller regn väntas.

Vattennivån vid Skagsudde ligger fortfarande högt, 62cm över det normala.


Väderstationen i Fälludden

Inlagd 2011-12-10
Väderstationen i Fälludden blev tyvärr grovt misshandlad av ovädret igår. På grund av väldigt hård vind, extremt högt vatten och ilanddrivande bråte hamnade vind och temperaturgivaren i havet. Den återfanns idag på en och en halv meters djup flera meter ifrån land. Efter minst ett dygn liggande i saltvatten lär chanserna att få den att fungera igen minst sagt minimala.

Här en bild från igår på en del av det bråte som drev iland. Rejäla stockar, vass och mindre träd...


Extremt högt vatten

Inlagd 2011-12-10
Vattennivån låg igår vid 18-tiden på 120 centimeter över det normala vid Skagsudde, enligt Sjöfartsverkets mätningar. Samtidigt blåste det kraftigt. Enligt SMHI 26 meter per sekund vid Skagsudde.

Bilden visar en brygga som normalt sett är långt ovanför vattenytan. Igår kväll ett par centimeter under.Ett år sedan

Inlagd 2011-11-10
En bild från 10:e november förra året.I år finns det ingen tillstymmelse till snö. Istället ligger dimman tät över Örnsköldsvik.Nu är det vår

Inlagd 2011-04-13
Enligt SMHI har vi haft vår sedan i fredags (den 8:e april).
www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

Vinterbilder

Inlagd 2011-03-05
Några vintriga bilder från februari. Bilderna är tagna på Åsberget och Varvsberget.
Ny förstasida

Inlagd 2010-11-30
Första stora uppdateringen av sajten på länge - ny förstasida! Hoppas ni gillar den. Gamla förstasidan finns förstås kvar, men som andra alternativ i menyn.

Använder du Internet Explorer för att surfa? Ett tips är att prova någon mera modern webbläsare. Explorer ligger just nu en bra bit efter, när de övriga har snabbat upp sina läsare kraftigt och lagt till stöd för nya webbstandarder. Exempel på andra webbläsare är: Är det någon skillnad? Där sidan ser ut så här i Explorer...

...ser den ut så här...

...i Firefox, Chome och Safari. Varför? Dessa webbläsare har stöd för de kommande standarderna CSS3 och HTML5, medan Explorer 8 fortfarande inte har fullt stöd för nuvarande standarder. Varför inte prova?

Fortsatt kallt

Inlagd 2010-11-30
Andra halvan av november blev ovanligt kall, speciellt om man jämför med senaste åren. Vintern 2009/2010 var visserligen kall och snörik, men kylan kom först i början av december.  November var då ganska varm med plusgrader, som varmast nästan +10. Årets november har bjudit på stabila minusgrader sedan ungefär i mitten av månaden. I diagrammet nedan så ser man tydligt att årets november (grön linje) är betydligt kallare än föregående år (röd linje är 2009).


Hela diagrammet finns under fliken "60 dagar".

I 1-års diagrammet så ser man tydligt att fjolårets vinterkyla kom i en bit in i december, efter en kort dipp precis i början (röd linje är dygnsmedeltemperaturen).


Vinterkyla

Inlagd 2010-11-22
Bara November men redan riktigt kallt. -14,5 grader nu på morgonen i centrum. Snön har legat ett tag nu och isen har sedan förra veckan börjat lägga i Örnsköldsviksfjärden.

Snö

Inlagd 2010-10-14
Första snöfallet idag. Ingenting blev kvar på marken dock. Inte vid kusten i alla fall...

Varför är det varmare i Fälludden?

Inlagd 2010-09-25
Så här på hösten är det ofta varmare i Fälludden jämfört med övriga mätpunkter. Varför?
Höst

Jo, väderstationen i Fälludden sitter bara 5-10 meter från strandkanten. Eftersom havet under delar av dygnet fortfarande är varmare än luften inne över land, värms också luften ovanför vattenytan upp. På bilden ovan är detta tydligt. Lufttemperaturen i Fälludden är precis samma som vattentemperaturen på ytan. Längre från kusten har dock lufttemperaturen sjunkit och är någon grad lägre. Effekten blir större om om det blåser från havet mot land. Vid starka vindar ökar temperaturen även längre in från kusten.

På våren är förhållandet omvänt. Då är havet kallt efter vintern medan luften och marken värms snabbare. Lufttemperaturen blir då lägre vid kusten än in över land.

Förhoppningsvis kommer snart ytterligare en kustnära mätpunkt på temperatur.ovik.info...

Datorhaveri

Inlagd 2010-09-25
Datorn som är kopplad till väderstationen i centrum råkade ut för ett mindre haveri. Har bytt lite delar och nu är allt igång igen. Vi får se hur länge det fungerar...

Nere i 25 timmar

Inlagd 2010-06-07
ovik.info var nere 25 timmar med start söndag klockan 07:35. Som vanligt berodde det på AllTele och deras totalt obefintliga service (har som vanligt inte fått ett enda livstecken från deras support). Kommer dock att byta till en annan operatör inom kort. Uppmanar alla andra kunder i Stadsnätet att också byta bort AllTele. Det finns bättre och billigare operatörer!

Sommar!

Inlagd 2010-05-21
Vi har nu sommar enligt SMHIs meterologiska definition, dvs minst 10°C i dygnsmedeltemeratur 5 dygn i sträck.  Enligt de egna mätningarna så uppnåddes det 17-18 maj på våra mätstationer. Även enligt SMHIs officiella mätningar är det sommar. Se www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varens-ankomst. Intressant nog är det mera sommar i norra Sverige än i södra. Götaland har i stort sett inte sommar alls, medan det är sommar i stort sett ända upp till Kiruna.

Sommar enligt SHMI
Grönt - vår
Gult - sommartemperaturer (över 10°C i dygnsmedeltemperatur de senaste 1-4 dygnen)
Orange - sommar41 b 0.295 sek
Copyright © ovik.info 2007-2021    info@ovik.info